Valse Tinder-profielen detecteren imitatie op dating-app

Ongeveer 50 miljoen gebruikers zijn geregistreerd op Tinder. De app is booming, maar niet alle profielen erop zijn echt. Bij verschillende gelegenheden zijn valse profielen gevonden met gegevens en foto's van andere gebruikers. Twee slachtoffers van de zwendel leggen in een video uit wat de gevolgen zijn voor gebruikers van de app. De favoriete app van mensen voor het regelen van een geile seksdate in de buurt.

Valse profielen op de dating app: Tinder met gestolen identiteiten

  • De dating app Tinder heeft 50 miljoen gebruikers en 12 miljoen matches per dag.
  • Niet alle profielen op het datingplatform zijn authentiek.
  • Foto's van andere gebruikers worden gestolen om valse profielen aan te maken.
  • Benadeelde gebruikers voelen zich machteloos

Wat zijn nepprofielen op Tinder?

De populairste dating-app, Tinder, heeft al ongeveer 50 miljoen gebruikers, onder wie volgens de eigen gegevens dagelijks 12 miljoen "matches" worden gemaakt. Dit betekent dat 24 miljoen gebruikers elke dag hun levenspartner vinden, voor een bepaalde periode, voor een nacht of zelfs maar voor even.

Deze veronderstelde overeenstemming vertaalt zich echter niet altijd in de verwachte ontmoeting in het echt. Omdat sommige profielen die hier zo goed zouden passen, helemaal niet echt zijn. Deze nepprofielen zijn niet gemaakt door de mensen die hier verschijnen. De maker van het profiel maakt valse beweringen en doet zich voor als iemand anders.

In veel gevallen steelt de persoon afbeeldingen en foto's van andermans profiel en uploadt die naar zijn eigen nepprofiel. In de meeste gevallen wordt ook alle informatie uit het oorspronkelijke profiel gebruikt. Dit betekent dat gegevens zoals naam, hobby's, woonplaats en lengte één voor één uit het nepprofiel worden gehaald. Dit verschijnsel wordt ook wel identiteitsdiefstal genoemd.
Wat is er zo gevaarlijk aan valse Tinder-profielen?

Tobias, een influencer uit München, heeft aan den lijve ondervonden wat het betekent om te lijden onder identiteitsdiefstal. "Ik was nogal geschokt toen ik me realiseerde dat het er steeds meer waren," vertelt Tim in een interview aan Taff. "En je kunt er niets aan doen."

"Op een gegeven moment is het echt vermoeiend," beschrijft de 22-jarige zijn situatie. "En door het verlies van controle word je op een gegeven moment ook bang." De angst dat je identiteit wordt gestolen samen met de gestolen foto's. De angst om niet te kunnen controleren wat er in jouw naam wordt verspreid zonder het te kunnen stoppen.

Tobias heeft zelf een profiel op Tinder, maar ondertussen komen er elke maand zo'n 30 nepprofielen met zijn foto's bij. Sommige van deze nepaccounts gebruiken naast zijn foto's ook zijn echte naam, maar andere veranderen ook hun naam, leeftijd en woonplaats.
Foto's gestolen van Instagram om een nep Tinder profiel te maken

Anne-Sophie, genaamd Anni, heeft deze nachtmerrie ook moeten meemaken. De situatie is nog ernstiger: de 26-jarige heeft een gelukkige relatie en heeft nooit een Tinder-account aangemaakt. Haar nepprofiel op de dating-app werd aangemaakt met foto's van haar Instagram-pagina.

En niet alleen haar foto's en privégegevens kwamen op Tinder terecht, maar ook in erotische chats. Wanneer haar kennissen haar vertellen dat haar foto's overal opduiken, is Anni geschokt. Dit is ongelooflijk walgelijk! Ik kreeg kippenvel", herinnert ze zich het moment waarop ze achter de gegevensdiefstal kwam.

Anni is zeer succesvol op Instagram met meer dan 125.000 volgers. De influencer had nooit gedacht dat haar op sociale media gedeelde foto's een nachtmerrie voor haar konden worden.

Op Instagram werd ze onlangs beledigd door een jonge vrouw, wat zou Anni ervan vinden om met haar vriend te chatten. Anni was aanvankelijk totaal verbijsterd: "Eerst wist ze niet eens waar ik het over had. Totdat ze besefte dat de vrouw waarschijnlijk een chat met een van de nepaccounts op de mobiele telefoon van haar vriend had gelezen en vervolgens Anni op Instagram had gevonden.
Wat kun je doen tegen valse accounts?

Je kunt je Tinder profiel controleren. De profielnaam is gemarkeerd met een blauw vinkje en toont de andere singles: Dit is een echte en geen valse account!

Dit is wat Tobias nu heeft gedaan. Maar de influencer vecht nog steeds tegen de talloze nepaccounts. Hij meldt de betrokken profielen en hoopt ze zo snel mogelijk te blokkeren. Het is deels een strijd tegen windmolens.
Waarom worden er nepprofielen aangemaakt op Tinder?

Nadja Bürgle, een expert in persoonlijkheidspsychologie, probeert de redenen voor nepprofielen te verklaren. Volgens de auteur zijn er veel verschillende redenen waarom mensen hun echte identiteit verbergen achter valse accounts. "Aan de ene kant misschien omdat ze onzeker zijn en zich eerst willen bewijzen in een beschermde ruimte," zegt de deskundige. "Of ook omdat ze de gevolgen van hun gedrag niet onder ogen willen zien en geen verantwoordelijkheid willen nemen."

"In de anonimiteit wordt de remmingsdrempel verlaagd en durven mensen meer," vervolgt Bürgle. Daardoor komt maatschappelijk ongewenst of zelfs crimineel gedrag vaker voor". Nog bitterder voor degenen die ten onrechte in verband worden gebracht met deze gedragingen of zelfs misdaden.
Valse profielen herkennen en identiteit verifiëren

Desgevraagd verklaarde het Duitse kantoor van Tinder in Berlijn in een brief: "Bij Tinder nemen we imitatie en nepprofielen zeer serieus en hebben we een nultolerantiebeleid voor elke vorm van frauduleus gedrag.

Nepprofielen zijn natuurlijk niet alleen uiterst vervelend voor mensen wier identiteit is gestolen, maar ook voor degenen die erin trappen en uiteindelijk daten met iemand die ze niet kennen.

Met deze tips herken je nepprofielen op Tinder en weet je wat je moet doen:

  • Regel een videoconferentie om de identiteit te verifiëren.
  • Controleer het aantal foto's: In de meeste gevallen hebben nepprofielen maximaal 3 foto's.
  • Let op de kwaliteit van de afbeelding: als de afbeelding korrelig of onscherp is of watermerken bevat, gaat het vaak om een eenvoudige schermafbeelding.
  • Verdachte accounts moeten altijd worden gemeld; hiervoor is een knop op elk profiel.
  • Organiseer de eerste ontmoeting altijd op een openbare plaats (koffieshop, bar, druk plein, enz.).
  • Kondig altijd de ontmoetingsplaats aan en kom op de afgesproken tijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

macau verenigde arabische emiraten
dac36287a2da6b714c761413823bff07